Svi mi, priznali mi to li ne imamo poneku ružnu naviku ili tik, koje radimo dosta često i nesvjesno, a koja najčešće iritira sve one koji su oko nas, a o jednoj takvoj lošoj navici pišemo i u ovome tekstu, a tu naviku na žalost , svakim danom ima sve više ljudi.

Škripanje zubima ili bruksizam nije samo neugodan zvuk za onoga ko dijeli krevet sa vama ukoliko imate tu naviku, već isto tako može da izazove i određene zdravstvene probleme svima onima koji imaju ovu ružnu naviku, jer dok stružete zubima proizvodite više sile nego li je to uobičajeno.

Postoje dvije vrste bruksizma, i to ona koja je vezana za pokretanje donje čeljusti i to zna biti dosta glasno, a druga se odnosi na kompresiju zuba, u kojoj nema pomjeranja donje čeljusti pa je to samim time tiša verzija.

Nekada se smatralo da je uzročnik ove pojave neusklađenost donje i gornje vilice, ali ne tako davna istraživanja su pokazala da je ova pojava usko vezana sa psihološkim problemima, kao i sa nekim unutarnjim poremećajima, kao što su stres, napetost, zatim tjeskoba, koja je opet usko vezana uz moderni život kojeg živimo.

Loading..

Važne uloga kod ove pojave je i genetika, a ona uzrokuje pojavu škripanja zubima u skoro 60% slučajeva. Škripanje zuba je mnogo veće kod pušača nego kod nepušača, a uzrok može da bude i konzumiranje alkohola kao i nekih opijata i droga.

Bruksizam uzrokuje prekomjerno trošenje i habanje vaših zuba, zubobolju, čeljusti, zglobove čeljusti i glavobolje.

Stoga kada ustanovite da imate taj problem, pokušajte da prestanete sa time, jer sve je do vaše psihe, ili pokušajte da nađete pomoć stručnjaka, ili nađite neke načine za opuštanje tako da tu naviku totalno uništite.

 

 

 

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here