Grozničavi umjetnik Rafaelo Santi, koji je bolovao od “jedne vrste korona virusa”, preminuo je ne rekavši svojim doktorima da je tajno posjećivao svoje ljubavnice tokom jako hladnih večeri, a to je kulminiralo u pogrešnu dijagnozu i terapiju, navodi se u novoj studiji o italijanskom renesansnom majstoru slikarstva. Popularni mit je da je čuveni slikar koji je preminuo prije tačno 500 godina, umro u 1520. godine u svojoj 37. godini od sifilisa jer je imao jako puno ljubavnica. Stručnjaci su ipak mišljenja da je Rafaelo preminuo od neke druge infekcije.

Rafaelovu groznicu su liječili tada najbolji doktori u Rimu, koje je lično poslao papa, jer se bojao da bi mogao izgubiti umjenitka od neprocjenive vrijednosti, rekao je istoričar medicine Mikele Augusto Riva. Italijanski slikar Đorđo Vazari (1511-1574) koji je pisao o Rafaelu, rekao je kako renesansni slikar nije obavijestio svoje doktore na vrijeme da je “često imao izlaske pod hladnim noćima kada je posjećivao svoje ljubavnice”. “Bilo je mnogo hladno tog marta i vjerovatno je Rafaelo dobio upalu pluća.” izjavio je Riva. Istoričar medicine dodao je da su tadašnji doktori bili svjesni opasnosti terapije krvaranjem u liječenju bolesti infektivnog tipa, ali su oni umjetnika liječili na osnovu pogrešnih informacija.

Riva koji je napisao najnoviju studiju o Rafaelu zajedno sa još tri stručnjaka sa univerziteta u Milanu, rekao je da je doktorska i grška pacijenta koji nije sve rekao doktorima, doprinjela ranoj smrti umjetnika. U studiji se navodi kako je umjetnik preminuo od plućne bolesti koja je jako slična današnjem korona virusu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here