U par navrata smo pisali o tome da je potrebno da redovno odlazite na kontrole kako biste na vrijeme otkrili neku bolest i na vrijeme je liječili.
Isto tako smo pisali o tome da je naš organizam po mnogo čemu fascinantan i da on njma mogućnost da nam šalje razne signale i simptome da nešto nije uredu sa našim tijelom i organizmom prije nego li to otkrijemo na nekom od pregleda.

U današnjem članku pričamo o jednoj jako zanimljivoj temi, a koja se može desiti svima,a ona nekada i ne mora da bude toliko alarmantan da morate ići hitno kod doktora.
U pitanju je to da li vas stražnjica često svrbi, a ukoliko je odgovor potvrdan onda bi moglo da imate sljedeće probleme.

Jedan od razloga toga jeste da ste pregrubo brisali zadnjicu.
Ovo je svakao jedan od najčešćih uzroka svraba zadnjice, a ukoliko obavljate nuždu nekoliko puta dnevno onda vam se savjetuje da prije brisanja koristite tuš, a zatim vrlo nježno uklonite vlagu toaletnim papirom. Isto tako imate i one papire koji su delikatniji i koji nemaju neravnine, a ukoliko budete koristili grubi možete uzrokovati i neke mikroporezotine koje kasnije mogu dovesti do brojnih infekcija

Pogrešan toaletni papir
Vjerovatno ste svi vidjeli da se na tržištu pojavio papir kojeg možete baciti u wc šolju, ali koliko god on bio idealan, taj papir je sigurno jedan od razloga zašto se dešava iritacija tamo dole.

Konzumirate previše začinjene hrane
Neka vrsta hrane mogu dovesti do toga, a oni su uglavnom kafa, pivo, paradajz i začinjena hrana. Oni mogu dovesti od iritacije u predjelu zadnjice, tako da vam je najbolje da ih izbjegavate skroz.

Možda imate hemoroide, a to ne znate

Prema riječima stručnjaka ovo je jedan od najuobičajenijih razloga svrabeža. Ukoliko je to slučaj, stručnjaci savjetuju da nikako ne koristite toaletni papir nego da idete pod tuš i obvezno svakodnevno nanosite kremu cinkovog dioksda, ali ukoliko se osjećaj nelagode i dalje bude osjetio onda je nabolje da se obratite svom doktoru.

Ono što je sigurno jeste da morate voditi računa o svom zdravlju, pa se nadamo da vam je ovaj članak koliko toliko pomogao barem šti se tiče ovog problema.

Vaš komentar? Pišite..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here