Vrlo dobro znamo koliko je važno školovati našu djecu o tome koliko je bitno razgovarati s roditeljima o raznim stvarima, ali i razgovarati o seksualnom odgoju. Razlog nedovoljnog seksualnog obrazovanja je povećani broj maloljetničkih trudnoća. U današnjem članku govorimo o ovoj osjetljivoj temi koja je nažalost sve prisutnija na našem području.
Posljednjih mjeseci na području Srema, Pančeva i Novog Sada sve se više obraćaju ginekolozima jer su zatrudnile.

Prema statističkim podacima, samo prošle godine u Srbiji je bilo više od 16 hiljada neželjenih maloljetničkih trudnoća, od kojih je 90% završilo na pobačaju, a samo 10% rodilo je dijete. Početkom godine imali smo slučaj kada je djevojčica stara samo 13,5 godina dobila dijete. Što se tiče struke, oni su u tom pogledu u Srbiji vrlo rigorozni. Ako je djevojčica mlađa od 16 godina, nije joj dopušteno da izvrši pobačaje bez pristanka djetetovih roditelja i oca. U Europi Srbija vodi u tome, tj. ona je prva po broju neželjenih maloljetničkih trudnoća. Jedan od glavnih razloga zašto se to događa je nedovoljna edukacija mladih o seksualnim odnosima.

Alarmantno nije samo stanje u Srbiji, taj je problem jedan od gorućih problema u svijetu, gdje se u jednoj godini rodi oko 7 miliona beba. Upravo zbog toga umire 70 hiljada djevojčica jer se nisu dovoljno razvile da budu majke, a što se tiče svjetskog rekorda, drži ga djevojčoca iz Perua koja je rodila dijete kad je imala samo 5 godina. Savjetujemo roditeljima i tinejdžerima da se potrude dovoljno educirati o seksualnom odnosu kako bi izbjegli neželjene trudnoće. Znamo da je to još uvijek tabu tema na ovom području, ali o tome bismo trebali razgovarati s roditeljima i našom djecom.

ID:59961812

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here