Koronavirus ozbiljno i trajno oštećuje srce i ostavlja teške posljedice po zdravlje, upozorava kardiolog akademik prof. Dr. Petar Seferović. Veliki broj pacijenata koji su prošli kovid 19, napominje dr. Seferović, ostaje s oslabljenim srčanim mišićima, nakon čega se javljaju brojne bolesti. To potvrđuje i posljednja njemačka studija koja pokazuje da je više od tri četvrtine pacijenata koji su se nedavno oporavili od korone razvili trajne srčane probleme. “Ovaj virus je jak i onda kada uđe u tijelo, oštećuje mnoge organe, ali najčešće udara u srčani mišić.

Virus zapravo dovodi do upale mišića, odnosno do miokarditisa. Oslabljeni mišić dodatno slabi srce, što može dovesti do smrti pacijenta, čak i ako nije imao problema sa srcem prije infekcije. To je vrlo vjerovatno bio uzrok smrti trudnice iz Niša” rekao je prof. Dr. Seferović, i nastavlja: “Uz to, sve promjene u tijelu koje uzrokuju kovid 19, kao što je temperatura, širenje krvnih žila, dehidratacija tijela, smanjenja krvnog pritiska, dovode do oštećenja rada srca. Srce funkcionira u teškim uslovima, mora brže pumpati i zato se brže umara. Sve to utiče na slabljenje srčanog mišića, što ostaje čak i kad se pacijent izliječi od virusa. Srčani mišić se ne oporavlja i to dalje vodi do brojnih kardiovaskularnih bolesti” naglašava naš sagovornik.

I kardiolog prof. Dr. Višeslav Hadžitanović objašnjava da ako korona virus napadne srce, to postaje masa bez snage. “Sve veći broj mladih pacijenata osjeća slabljenje srčanog mišića zbog infekcije virusom. Zato je izuzetno važno pojačati otpornost tijela jer se ne umire izravno od korone, već od posljedica koje virus ima na tijelo” kaže dr. Hadžitanović. Ostatak tekste pogledajte ovdje.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here