Istočna Afrika se polako odvaja od ostatka kontinenta . U  okviru ovog  geološkog događaja  za milion godina mogao bi taj kontinent da ostavi bez njegovog “roga”.

Geološki procijep koji se nalazi na istočnoj strani kontinenta,  će jednog dana ispuniti okean, jer se širi mnogo brže nego što su naučnici pretpostavljali. Zbog toga  kenijski prometni put Mai Mahiu se urušio nakon što se ispod njega pojavila pukotina, saopštila je Kenijska nacionalna uprava za autoputeve za Daily Nation.U procijep je ubrzo prodrla voda, što dodatno pogoršava  problem stvaranjem dodatnih pukotina u zemljištu.

“Taj veliki rascjep razdvaja Afriku na dvije ploče. Utvrdili smo da se somalska ploča odvaja od ostatka kontinenta umjerenom  brzinom od 2,5 centimetara po godini. Ukoliko se ovo  nastavi, somalska ploča će nastaviti da se odvaja od nubijske ploče, što će  dodatno da ugrozi postojeću infrastrukturu i sigurnost stanovništva”, izjavio je geolog David Adede.

Naučnici će i dale pomno raditi na proučavanju ove pojave, da bi mogli na vrijeme da savjetuju vladu u vezi sa najsigurnijim mjestima za građenje puteva i kuća. Odvajanje somalske ploče je izazvano kretanjem dijela Zemljinog omotača . On prenosi toplotu od Zemljinog jezgra ka njenoj površini.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here