Bez obzira na to koliko se trudili da kuću održavate čistom, uvijek će postojati najprljavija mjesta sa kojih se bakterije šire na ostatak kuće.

1. Kuhinjske spužve

Spužve za pranje suđa su uvijek mokre, a dugo vremena im treba da se osuše, što je savršena prilika za razmnožavanje bakterija. u njima se nakuplja stara hrana, gljivice, što je raj za mikrobe. Kako biste izbjegli stvaranje prave zaraze u kuhinji, spužve perite na temperaturi iznad 60 stepeni, ili je jednostavno mijenjajte češće. Još jedan savjet: Spužvu možete ubaciti u mikrotalasnu na 1 minutu, i to će da ubije sve bakterije.

2. Odvod u sudoperi

Pun je ostataka hrane, vode i svakakvih čestica koje pogoduju razvoju bakterija. Barem jednom u toku sedmice detaljno očistite odvod sa specijalnim sredstvom za čišćenje.

3. Daska za sječenje mesa i povrća

Najbolje je da koristite plastične ili keramičke daske za sječenje mesa. Drvene mogu da na svojoj površini imaju i do 200 puta više bakterija nego wc šolja. Bilo bi savršeno kada biste imali odvojeno dasku za rezanje mesa od one na kojoj sječete ribu ili povrće. Nakon svake upotrebe daske za sječenje, najbolje bi bilo da je isperete sirćetom.

4. Frižider i zamrzivač

Posebno obratite pažnju na fioke u frižideru jer se u njima nakupljaju najveći broj bakterija. Najbolje bi bilo kada biste jednom sedmično mogli da čitav frižider operete sapunicom i toplom vodom, a nakon toga dezinfikovati sa sirćetom. obavezno da povedete računa da proizvode sa isteklim rokom trajanja, bacite na vrijeme, kako ne bi došlo do kontaminacije ostalih namirnica. Ostatak teskta možete da pročitate ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here