Troje djece u Rusiji bilo je zatvoreno u kući gotovo 10 godina, bez dokumenata i škole, ali pod neprestanim nadzorom kamere, zato što je majka Dina Azizova željela zaštititi ih od okrutnog svijeta. Niko nije znao šta se dešava.

Policija u gradu Ust- Katav u industrijskoj Čeljabinskoj oblasti ruskog Urala prije sedmicu dana primila je poziv panične žene, koja je govorila da je kidnapovano njeno troje djece – dječak (15) i dvije djevojke (20 i 11). Policija je reagovala brzo nakon toga i nakon nekoliko sati pronašla djecu, ali ih je odbila vratiti nakon što su čuli za njihovu strašnu priču.


Tada su ispričali da nije bilo otmice i da su pobjegli od majke, koja ih je deset godina držala zaključanim. Ništa loše nisu napravili, ali su bili primorani da izdržavaju zatvorsku kaznu koja bi mogla da bude izrečena za ub.istvo u Rusiji. Socijalna služba kontaktirala je majku, koja im je preko telefona odbrusila.

“Strpajte me u zatvor ako hoćete, samo sam željela najbolje svojoj djeci” – rekla je ona.

Mali grad je naredno jutro doživio još jedan šok. Majka je zapalila kolibu u kojoj ih je držala i izvršila suicid. Komšije su zvale odmah vatrogasce, koji su pronašli njeno tijelo na licu mjesta. Plamen se sam ugasio, a kuća je ostala uglavnom netaknuta, čime se omogućio pogled u svakodnevnicu troje zatvorenika. Živjeli su u očajnim uslovima. Jedina zabava im je bio stari dvd i tv plejer.

Nisu smjeli imati internet ili bilo kakav kontakt s vanjskim svijetom. Djeca su pobjegla od kuće dok je majka bila u radnji. Trenutno su sestre i braća u bolnici, gdje im psiholozi pokušavaju pomoći u prevazilaženju traumatičnog iskustva. I dalje nije donijeta odluka hoće li se preseliti kod starije sestre ili oca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here